Zugspitz Extremberglauf 2009

Op 19 juli 2009 werd de Zugspitz Extremberglauf gelopen. Bij deze bergloop wordt in een zo kort mogelijke tijd vanuit Ehrwald in Oostenrijk naar de hoogste berg van Duitsland gerend. Dit jaar was ik erbij om de tweeduizend hoogtemeters over een parcours van circa zestien kilometer af te leggen. De weersomstandigheden op de loopdag waren prima, maar het kwaad was reeds geschied. Een dag voor de loop heeft het onophoudelijk geregend. Zomerse sneeuwval is in het Wettersteingebergte eerder regel dan uitzondering. Met zestig centimeter verse sneeuw op de top oordeelde de organisatie dat van een hardloopwedstrijd geen sprake kon zijn, een skitocht had onder deze omstandigheden een logischer evenement geweest.

Uitzicht over het Moos vanuit Ehrwald richting de besneeuwde top van de GrubigsteinDe start van de berglauf in het centrum van Ehrwald


Geen van de lopers had echter ski's meegebracht, zodat het doel verlegd werd naar sneeuwvrije regionen. Vanuit Ehrwald werd gelopen naar de Grubigalm bij Lermoos. Met 'slechts' zevenhonderd hoogtemeters en een afstand van krap veertien kilometer was van een Extremberglauf nog amper sprake. Er werd dus hard gelopen en in een uur tijd werd als eerste gefinished door Uli Dammenmüller. Ik had toen nog een half uurtje nodig en eindigde in de middenmoot. Wel had ik nog voldoende energie over om met mijn vriendin Tamara, die met de kabelbaan omhoog kwam om me bij de finish op te wachten, door te klimmen naar de top van de Grubigstein op 2233 m.

Uitzicht vanaf de flank van de Grubigstein richting het Zugspitze massief


Afdaling over de topgraat vanaf de Grubigstein


De panorama's waarbij winterse sneeuw en zomers groen rijke contrasten opleverden maakten de tocht meer dan de moeite waard. Volgend jaar wil ik er weer bij zijn en wie weet... ditmaal naar de Zugspitze!

Mijn reisverslag met foto's van het evenement en de beklimming van de Grubigstein is hier te downloaden.

5 opmerkingen:

Grubigstein zei

Geweldig verslag Peter en wat een mooie foto's.
Wij hebben elkaar net gemist, ik was 2 dagen voordien op de Grubigstein...

Wondelgijn zei

Op zoek naar nog wat nagenieten van onze huttentocht in de Zugspitzarena, kom ik jullie site tegen... Ik moet je eerlijk bekennen dat ik driftig op zoek ben naar de informatie dat jullie daar ook wonen, maar volgens mij is dat ziet zo... Of mis ik iets?
Als jullie daar al niet wonen, zou het misschien een goed idee zijn!
Leuke site, hoor!!

Peter Blokker zei

@ Grubigstein: Bedankt voor de complimenten voor mijn verslag. Jammer dat we elkaar gemist hebben. We gaan toch nog wel samen de Alpspitze op en afskiën in de komende winter?

@ Wondelgijn: Dit is inderdaad dé site om na te genieten en voorpret te beleven. Ik woon (helaas) gewoon in Nederland, maar de Zugspitzarena is mijn tweede thuis.

ciao, Pedro

Grubigstein zei

Dan zal ik maar beginnen trainen... ;o)

Peter Blokker zei

dat kan geen kwaad, anders moeten we nog bivakkeren op de top. Dat heb ik al eens gedaan en dat is ERG KOUD kan ik je vertellen...