Bezoek aan Feuerwehr Lermoos (1)

Inleiding

Rond 2004 is er contact ontstaan tussen een aantal korpsleden van de Brandweer Hendrik-Ido-Ambacht welke regelmatig het Oostenrijkse Tirol bezochten en leden van Feuerwehr Lermoos. Tussen hen is er een vriendschappelijke band ontstaan. In mei 2009 heeft een delegatie van 6 personen van de Feuerwehr Lermoos een 4-daags bezoek gebracht aan de Brandweer Hendrik-Ido-Ambacht.

Tijdens dat bezoek is er een officieel verzoek gedaan om te komen tot een Feuerwehr-partnerschaft tussen de Brandweer Hendrik-Ido-Ambacht en Feuerwehr Lermoos. In de zomer van 2009 is deze partnerschaft officieel bekrachtigd.

Per 1 januari 2010 zijn de brandweerkorpsen van Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht samen verder gegaan als Brandweer Zwijndrechtse Waard. Dit partnerschap wordt binnen de Brandweer Zwijndrechtse Waard vanuit de post Hendrik-Ido-Ambacht voortgezet.

Naar aanleiding van het bezoek aan Hendrik-Ido-Ambacht in 2009, vond van donderdag 30 september tot en met zondag 3 oktober een tegenbezoek plaats aan de Feuerwehr Lermoos.

De reis

Na een vroeg vertrek uit Nederland op donderdag 30 september, arriveerden de zes leden van de Brandweer rond 15:00 uur bij het overnachtingsadres in Lermoos. Na het inchecken werd er direct naar de brandweerkazerne van Lermoos gegaan.

Kazerne RLF-T en 'Herbstprobe'

Direct volgde er een rondleiding in de kazerne en werden de voertuigen bezichtigd, waarna we op pad gingen om de mogelijkheden te aanschouwen van hun nieuwe RLF-T (RüstLöschFahrzeug-Tunnel), oftewel hun nieuw tankautospuit (4x4) welke is toegerust om in de Fernpasstunnel inzetten te doen.

Na het avondeten hebben we hun ‘Herbstprobe’, oftewel grote najaarsoefening aanschouwd (HV).
Na deze oefening hebben wij een oefening HV (bevrijden van een slachtoffer uit een personenauto) volgens de Nederlandse methodiek laten zien. Hiervoor maakte wij gebruik van de RLF-T welke is voorzien van Weber-hulpverleningsgereedschap.

Vrijdag
Op vrijdag hebben we ’s-Morgens een bezoek gebracht aan de opleidingsschool voor Tirol, de ‘Landesfeuerwehrschule Tirol’, in Telfs. Een school die goed is toegerust voor hun taken.


Bijzonder daarbij is bijvoorbeeld een grote overdekte oefenhal, waar zelfs de inzet van een autoladder tot de mogelijkheden behoort.Weldra deel 2 van dit verslag.

Geen opmerkingen: