reisverslag Zugspitze 2008

Van 5 tot 10 juni was ik de gids van een groep van negen met als doel de beklimming van de Zugspitze. De groep was divers. Voor enkelen was het de eerste bergsportervaring, maar onder ons waren ervaren backpackers. De weersomstandigheden waren de eerste dagen bar. Het zat zo dicht dat we de eerste twee dagen geen berg hebben gezien. De combinatie van de regen, mist en een aanzienlijke hoeveelheid sneeuw op de 'sleutelpassage' bij het Gatterl (de grensovergang Duitsland-Oostenrijk op de route van Ehrwald-->Ehrwalder Alm --> Knorrhütte) belemmerden ons de hut te bereiken. Bij het Hochfeldern Joch heb ik besloten de tocht af te blazen, aangezien de eerste glijpartijen op deze steile passages met enig geluk goed afliepen. Alle deelnemers waren het ermee eens en konden toch trots zijn op duizend hoogtemeters klimwerk in deze barre omstandigheden.

Gelukkig is er veel meer te doen in deze uitdagende omgeving en draaide het weer in de navolgende dagen wat bij. Na afloop van de reis was iedereen voldaan en heb ik van alle deelnemers gehoord dat ze een bijzonder geslaagde vakantie hebben gehad. We hebben mooie kloven gezien en geklommen onder zware omstandigheden die enkele dagen later beloond werd met een prachtig uitzicht (onder andere richting de Zugspitze) vanaf de Schwarzkopf. De die-hards heb ik nog meegenomen op een klettersteigtocht via de Hoher Gang vanuit Ehrwald naar de Seebensee (dat is dus écht een paradijs), gevolgd door een bloedstollend spannende abseil van ruim driehonderd hoogtemeters via de Seebenklettersteig. Onderstaande foto's geven slechts een indruk van de veelzijdige en supergeslaagde bergtrip. Er ontstaan alweer nieuwe plannen...

vrijdag 6 juni 2008: inlooptocht door de Partnachklamm bij Garmisch-Partenkirchen en (met select gezelschap) beklimming van de Upsspitze/Daniël (tot 2.000 meter)
zaterdag 7 juni 2008: poging om de Knorrhütte te bereiken, omgekeerd bij Hochfeldern Alm

zondag 8 juni 2008: beklimming Hoher Gang klettersteig naar de Seebensee met de drie teamleden, rustdag voor de achterblijvers (Panoramawandeling)


maandag 9 juni 2008: beklimming van de Schwarzkopf (ca. 1800 m) vanuit Grainau via Kreuzeckhaus, en afdaling door de imposante Maximilklamm (Höllental)

1 opmerking:

Grubigstein zei

Prachtige foto's Peter. Spijtig dat het weer een beetje tegen zat.

Ik veronderstel dat je alvast plannen aan het maken bent voor de volgende expeditie?

Wie weet is er wel een gaatje in mijn agenda hiervoor...