Stütze IV


Stütze IV, in 1960 geopend als tussenstation, in 1962 door brand deels verwoest

In mijn artikel over Speedklimmen op de Zugspitze heb ik beloofd even terug te komen op de voormalige skihelling op het Gamskar. Wie vanuit Ehrwald via de Wiener Neustadter Hütte de Zugspitze beklimt, komt boven de boomgrens op een enorme puinhelling terecht.


Beklimming van het Gamskar

De structuren maken duidelijk dat hier ooit een gletsjer heeft gelegen. In het iets minder verre verleden was de puinhelling 's winters een skipiste. De steilste van Ehrwald, zoveel is duidelijk als je hier worstelend over het gruis omhoog gaat. Sinds het voormalige tussenstation van de kabelbaan naar de Zugspitze haar functie verloren heeft, wordt deze piste slechts door een handvol toerskiërs bereden. Op stijgvellen en losse hielen omhoog dus, en door ongeprepareerde poeder naar beneden. Dit tochtje staat hoog op mijn verlanglijstje. Er zijn plannen om het skigebied weer verder uit te breiden in de omgeving van het Gamskar, zoals op onderstaand fragment van de pistenkaart te zien is.


Pistenkaart, in rood heb ik de voormalige afdaling ingetekend, de paarse stip is Stütze IV

De ruïne van het oude tussenstation, Stütze IV, is een indrukwekkend betonnen monument. Wie hier langs komt en naar beneden kijkt over de helling naar Ehrwald, kan niet anders concluderen: die gasten konden goed skiën op dat materiaal van toen!

2 opmerkingen:

Fre zei

En zo hebben we weer iets bijgeleerd... Bedankt Peter!

Kees zei

Ja dat was tenminste een echte afdaling die je toch ieder jaar wel een keer moest doen als het lawinegevaar het toeliet. Daarna uitdampen en bijkomen onderaan de wetterstein. Uitstappen op het gammele houten tussenstation ( Paal 4) en dan de tunnel in. Aan die betonnen tunnel leek geen eind te komen. Dan de zware deur open duwen en dan had je alleen een smalle richel om je ski's aan te doen. Bij een val waren die ouderwetse touwtjes om je benen toch wel handig als je ski uitging.